Πρόσκληση Ενδιαφέροντος: Νέα Σύμβολα



Η συλλογικότητα εικαστικών καλλιτεχνών ARC – Art Revisited Collective απευθύνει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος συμμετοχής προς εικαστικούς καλλιτέχνες στην έκθεση ΝΕΑ ΣΥΜΒΟΛΑ με επικέντρωση στην ζωγραφική, την χαρακτική ή/και την γλυπτική.

Η έκθεση θα παρουσιαστεί σε φυσική μορφή σε γνωστό χώρο τέχνης στο ιστορικό κέντρο των Αθηνών. Η έκθεση είναι επιμελημένη και βασίζεται σε σύλληψη - κείμενο που συνυπογράφουν οι εικαστικοί επιμελητές Πάρης Καπράλος και Ιάσων Καιροφύλας. Στην έκθεση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες τις συλλογικότητας, και θα επιλεγεί περιορισμένος αριθμός καλλιτεχνών από όσους υποβάλλουν.


Οι ενδιαφερόμενοι καλλιτέχνες θα πρέπει να αποστείλουν με email, στην διεύθυνση arcgreece@gmail.com, σημειώνοντας τις λέξεις ΝΕΑ ΣΥΜΒΟΛΑ στο θέμα του email, τα εξής:
(1φωτογραφίες 3-6 χαρακτηριστικών πρόσφατων έργων τους (για να αντιληφθούμε την τεχνοτροπία τους), 
(2) μία δήλωση (γραπτό κείμενο σε αρχείο κειμένου, δηλαδή .docx, .odt, .pdf, .rtf) ως προς τις θεματικές που τους απασχολούν, και πως θεωρούν ότι τα έργα τους συνομιλούν με το θέμα της έκθεσης, 
(3) βιογραφικό σημείωμα και στοιχεία επικοινωνίας (email, κινητό)

Δεσμευόμαστε να απαντήσουμε σε όλες τις υποβολές με μοναδική προϋπόθεση να είναι πλήρεις και να συμπεριλαμβάνουν όλα όσα ζητάμε.

Προθεσμία υποβολής: Τετάρτη 6 Μαΐου 2020. 

Θέμα της έκθεσης – εννοιολογικό πλαίσιο
Στα τέλη του 19ου αιώνα το ρεύμα του Συμβολισμού διαδίδεται στην Ευρώπη και λειτουργεί ως αντίδοτο στο ανούσιο του Ρεαλισμού της εποχής. Ο Συμβολισμός εμπνέεται από το φαντασιακό, δείχνει δρόμους σε υπαρξιακές αναζητήσεις, και βυθίζεται σε φιλοσοφικά θέματα. Στοχεύει στην μέθεξη του θεατή με ποιητική και μυστηριακή διάθεση. Απαντά στην ανάγκη του καλλιτεχνικού κόσμου της εποχής να αντιτάξει το όραμα στη θεοποίηση της Λογικής που επέβαλλε ο Διαφωτισμός. Πάνω και πέρα από φορμαλιστικές αποτυπώσεις ο Συμβολισμός έδωσε το ιστορικό έναυσμα για την εκκίνηση των σύγχρονων κινημάτων τέχνης. Στο εξής οι εικαστικές τέχνες γεννούν αλληγορίες που αποκαλύπτονται με σύμβολα και περιλαβάνουν εννοιολογικό περιεχόμενο.

Σε όλες τις δύσκολες ιστορικές συγκυρίες που ακολούθησαν την εποχή του κινήματος του Συμβολισμού, η Τέχνη δημιούργησε ισχυρά σύμβολα, υπηρετώντας μια κοινή Αρχή με την Φιλοσοφία: προάγει την διαλεκτική σχέση του Ανθρώπου με την Ιστορική Συγκυρία, με εύστοχες και οξυδερκείς ερωτήσεις, θέτει ζητήματα με αντισυμβατικό τρόπο, υπερβαίνει τα όρια της Πολιτικής, των κοινωνικών συμβάσεων, των “πρέπει” και των “απαγορεύεται” μετερχόμενη κάθε μέσο προκειμένου να υποδείξει όλα αυτά που έχει νόημα να μας απασχολούν, ενώ παράλληλα δεν ζητά να επιβάλλει μία απάντηση. Ιστορικά διαπιστώνει κανείς εύκολα ότι η ίδια η τέχνη προάγεται με άλματα στις πιο αντίξοες συγκυρίες: ολοκληρωτικά καθεστώτα, δύο Παγκόσμιοι Πόλεμοι, Ψυχρός Πόλεμος, Εμφύλιοι σπαραγμοί. Στην πορεία μετασχηματίστηκε και η ίδια, παράγοντας νέα είδη τέχνης: εγκαταστάσεις, πολυμέσα, performance, κλπ. Πλέον όλη η εικαστική παραγωγή μιλά συμβολικά χωρίς απαραίτητα να εντάσσεται στο ομώνυμο κίνημα.

Στην εποχή μας, οι πρωτόγνωρες καταστάσεις που ζούμε σε παγκόσμια κλίμακα από το 2008 (χρεοκοπία της Lehman Brothers που σηματοδότησε την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση μέρος της οποίας είναι ιστορικά το “Ελληνικό Ζήτημα”, και η διαρκως έκτοτε επαπειλούμενη κατάρρευση της Παγκόσμιας Οικονομίας) οπότε εισήλθαμε σε έναν νέο κοινωνικό Μεσσαίωνα, ο “Πόλεμος κατά της Τρομοκρατίας” -που αναίρεσε τις κατακτήσεις των ανθρώπινων ελευθεριών έναντι της ασφάλειας, και, πρόσφατα η έναρξη μιας εποχής βιολογικών απειλών, ζητούν επιτακτικά τροφή για σκέψη εκτός πλαισίου. Σήμερα, όπως άλλοτε, ζητείται από την τέχνη να πραγματοποιήσει ένα ακόμα άλμα: να προάγει τον προβληματισμό, να παράγει τις νέες αλληγορίες, δίνοντας στον κόσμο τα ΝΕΑ ΣΥΜΒΟΛΑ της εποχής μας.

Οργάνωση έκθεσης
Η έκθεση θα λάβει χώρα με φυσική παρουσία ανθρώπων και των έργων της σε χώρο τέχνης της Αθήνας. Παρόλα αυτά εξαιτίας των ιδιαίτερων συνθηκών θα δοθεί έμφαση σε ηλεκτρονικά μέσα διάδοσης και προβολής, παράλληλα με την έκθεση, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο διεξαγωγής και δημόσιας συζήτησης επιτόπια ή/και διαμέσω του διαδικτύου. Ενδεικτικά αλλά όχι αποκλειστικά επισημαίνεται ότι θα εκδοθεί ηλεκτρονικός κατάλογος διαθέσιμος κατόπιν της έναρξης της έκθεσης στα Ελληνικά και τα Αγγλικά, κ.α..

Σχετικά με την  ARC -Art Revisited Collective
Η ARC - Art Revisited Collective είναι μία ομάδα  εικαστικών καλλιτεχνών οι οποίοι ένωσαν τις δυνάμεις τους για να προωθήσουν την τέχνη τους, αλλά και να δημιουργήσουν ένα όχημα στήριξης του οράματος τους και της συνεργασίας τους ικανό να στηρίξει δράσεις, προβάλλοντας μία ολοκληρωμένη άποψη για την σύγχρονη τέχνη σήμερα. Την ομάδα συντονίζει και διαχειρίζεται ο εικαστικός επιμελητής Πάρης Καπράλος. Περισσότερες πληροφορίες: arcgreece.blogspot.com


*Την πρόσκληση ενδιαφέροντος της έκθεσης εικονογραφεί πίνακας του Μανώλη Πέντε, 
με τίτλο "Ουτοπία XXII" Ακρυλικά σε καμβά, 100X100εκ., 2018.