Τι κάνουν οι καλλιτέχνες όλη μέρα; /What do artists do all day?

Εργασιακή, οικονομική και κοινωνική ταυτότητα Ελλήνων καλλιτεχνών

Η ARC -Art Revisited Collective  στηρίζει και προωθεί το project της εικαστικής δημιουργού, εικαστικής θεραπεύτριας Ψυχολόγου Εύης Παπαγιάννη, μέσω της πλατφόρμας δράσεων της πρωτοβουλίας της Artists4art.  Η ίδια σημείωσε για τον εαυτό της, την έρευνα και το project της σε επιστολή που έστειλε στην συλλογικότητά μας:

Όπως γνωρίζουμε όλοι, έχει ανοίξει ένας (απαραίτητος αν και αργοπορημένος) ευρύτερος διάλογος σχετικά με τα δικαιώματα των εργαζόμενων στο χώρο της τέχνης. Στο πλαίσιο αυτό ήθελα να απευθύνω στην ομάδα αυτή μια ανοιχτή πρόσκληση για την υλοποίηση ενός project. 

Ονομάζομαι Παρασκευή Παπαγιάννη και είμαι ψυχολογός, εικαστική θεραπεύτρια και εικαστικός. 

Ένδιαφέρομαι να φωτίσω τις αναπαραστάσεις που υπάρχουν κοινωνικά για τους καλλιτέχνες, αλλά και για τα θέματα που άπτονται της καθημερινής ζωής και της ψυχικής ευεξίας των καλλιτεχνών, καθώς και για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να προταθόυν ουσιαστικές και διαρκείς λύσεις στα δομικά διλήμματα και τα πρακτικά εμπόδια που συναντάει ένας ενεργός καλλιτέχνης. Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο η ευαισθητοποίηση και η εξοικείωση της ευρύτερης κοινωνίας με την σύγχρονη καλλιτεχνική παραγωγή στη χώρα μας, τους σύγχρονους δημιουργούς και την πραγματικότητά τους είναι μια βασική προυπόθεση. Προς αυτήν την κατεύθυνση θα δημιουργηθεί μια σειρά συνεντεύξεων/πορτραίτων (γραπτών και μαγνητοσκοπημένων) η οποία θα παρουσιάζει τον προσωπικό τρόπο εργασίας (art practice) και την καθημερινότητα των συμμετεχόντων, ώστε να ανοιχτούν στο ευρύτερο κοινό λιγότερο γνωστές πτυχές και προκλήσεις της καλλιτεχνικής εργασίας. Σκοπός είναι όχι μόνο η κατάρριψη στερεοτύπων σχετικά με το πρόσωπο του καλλιτέχνη αλλά και ευρύτερα σχετικά με την εργασία και την παραγωγή αξίας εντός και εκτός του καλλιτεχνικού χώρου. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμπληρώσουν το σχετικό ερωτηματολόγιο ΕΔΩ

Το ερωτηματολόγιο αυτό αφορά τον προσωπικό τρόπο εργασίας (art practice) και την καθημερινότητα του ενεργού καλλιτέχνη καθώς και κάποια βασικά ερωτήματα που αφορούν τη θέση της τέχνης στην αγορά εργασίας και την θέση του καλλιτέχνη στην Ελληνική κοινωνική πραγματικότητα. Σκοπός του ερωτηματολογίου αυτού είναι η επιλογή καλλιτεχνών για τη συμμετοχή τους σε μία σειρά από συνεντεύξεις/πορτραίτα η οποία θα φωτίζει λιγότερο γνωστές πτυχές και προκλήσεις της καλλιτεχνικής εργασίας και ιδιότητας. 

Σκοπός του συγκεκριμένου project είναι η καταρριψη στερεοτύπων σχετικά με το πρόσωπο του καλλιτέχνη αλλά και ευρύτερα σχετικά με την εργασία και την παραγωγή αξίας εντός και εκτός του καλλιτεχνικού χώρου.

Το ερωτηματολόγιο είναι δίγλωσσο ώστε να είναι εφικτή η προώθηση του και απάντηση σου και από μη ελληνόφωνους καλλιτέχνες που ζουν και εργάζονται ως εικαστικοί στην Ελλάδα.

Η Πρόσκληση που απευθύνει η δημιουργός του project, και η συλλογικότητά μας, είναι ευρύτερη: ελάτε να συμπράξουμε σε projects που αναδεικνύουν τον λειτουργικό ρόλο του εικαστικού δημιουργού στην Ελληνική κοινωνία, να συζητήσουμε ανοικτά για τα προβλήματα και τις λύσεις, να εμπλέξουμε ανοικτά την κοινωνία όχι μόνο στα προβλήματα μας, αλλά και στις δράσεις μας.

Ερωτήσεις/προτάσεις σχετικά με το project "Τι κάνουν οι καλλιτέχνες όλη μέρα;" και την σχετική έρευνα:
Εύη Παπαγιάννη ΕΔΩ και ΕΔΩ.



__________________
Θέλετε να μας προτείνετε κάποια δράση / projects / προβληματισμούς / θέματα για δημόσιο διάλογο / συμπράξεις:
Επικοινωνήστε με την ARC -Art Revisited Collective στο email: arcgreece@gmail.com