Τι θα πει ο κόσμος; | Προσκληση Ενδιαφέροντος συμμετοχής σε εικαστική έκθεση


Η συλλογικότητα εικαστικών καλλιτεχνών ARC – Art Revisited Collective, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Artists4art, απευθύνει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος συμμετοχής προς εικαστικούς καλλιτέχνες στην έκθεση που διοργανώνει "ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ;"


Η έκθεση θα παρουσιαστεί σε φυσική μορφή σε γνωστό χώρο τέχνης στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Η έκθεση είναι επιμελημένη και βασίζεται σε σύλληψη - κείμενο που συνυπογράφουν ο Εικαστικός Επιμελητής Πάρης Καπράλος και η Installation Artist Καληάνθη Βογδοπούλου.

Οι ενδιαφερόμενοι καλλιτέχνες θα πρέπει να αποστείλουν με email, στην διεύθυνση arcgreece@gmail.com, σημειώνοντας τις λέξεις ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ στο θέμα του email, τα εξής:
(1 φωτογραφίες 3-6 χαρακτηριστικών πρόσφατων έργων τους (δεν είναι απαραίτητο να είναι αυτά που θα μπουν στην έκθεση, αλλά δεν αποκλείεται κιόλας), 
(2) μία δήλωση (γραπτό κείμενο σε αρχείο κειμένου, δηλαδή .docx, .odt, .pdf, .rtf) ως προς τις θεματικές που τους απασχολούν, ή εναλλακτικά πως θεωρούν ότι τα έργα τους συνομιλούν με το θέμα της έκθεσης, 
(3) βιογραφικό σημείωμα και στοιχεία επικοινωνίας (email, κινητό)

Δεσμευόμαστε να απαντήσουμε σε όλες τις υποβολές με μοναδική προϋπόθεση να είναι πλήρεις και να συμπεριλαμβάνουν όλα όσα ζητάμε.

* Σας ευχαριστούμε για την ανταπόκριση σας. 
Κατόπιν πολλών σχετικών αιτημάτων η προθεσμία υποβολής 
παρατείνεται μέχρι την Τρίτη 2 Ιουνίου 2020,
ή μέχρι την εξάντληση των διαθέσιμων θέσεων.Θέμα της έκθεσης – εννοιολογικό πλαίσιο
Οι εικαστικοί καλλιτέχνες εκθέτουν την δουλειά τους ελπίζοντας σε έναν ειλικρινή σχολιασμό που θα τους επιτρέψει να βελτιωθούν, αλλά κυρίως να εγκαινιάσουν έναν παραγωγικό διάλογο θίγοντας καίρια κοινωνικά, ηθικά, φιλοσοφικά και άλλα ζητήματα. Συχνά οι προσπάθειες τους πέφτουν στο κενό, καθώς το κοινό σπάνια ανταποκρίνεται: καθωσπρεπισμοί, τυπικότητες, συντηρητισμός αναστέλλουν την διατύπωση άποψης στον δημόσιο χώρο. Στον αντίποδα το κουτσομπολιό, τα αρνητικά σχόλια, αλλά και πολλές αλήθειες διατυπώνονται με περισσή ευκολία στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, και με την προσδοκία της δυνητικής επίδρασης σε χιλιάδες ανθρώπους.

Σε αυτή την έκθεση θα κάνουμε ένα πείραμα: θα προσφέρουμε στο ευρύ κοινό την δυνατότητα να σχολιάσει μέσα από την σελίδα μας στο Facebook καθέναν από τους καλλιτέχνες που θα συμπεριληφθούν στην έκθεση μας, τα έργα του, αλλά και τα καίρια ζητήματα που θα θίγονται, την ίδια την ίδια την έκθεση ακόμα και τους διοργανωτές της, με τα σχόλια του κοινού να προβάλλονται στο διαδίκτυο, όπου και θα παραμείνουν, και μετά το τέλος της.

Παράλληλα, ζητούμε από τους καλλιτέχνες να συμβάλλουν έργα που θίγουν όλα αυτά για τα οποία πολλοί ψιθυρίζουν, ενώ θα έπρεπε να μιλάνε δυνατά.


Ποιός μπορεί να πάρει μέρος στην έκθεση
Εικαστικοί καλλιτέχνες, ομάδες και συλλογικότητες καλλιτεχνών.

Τι έργα μπορούν να εκτεθούν
Στην έκθεση θα προτιμηθούν εικαστικά έργα που θίγουν καίρια κοινωνικά ζητήματα, προβάλλουν άποψη και υποδαυλίζουν τον κοινωνικό διάλογο.
Αναρτώμενα έργα (ενδεικτικά αλλά όχι αποκλειστικά: ζωγραφικής, χαρακτική, φωτογραφίες, επιτοίχιες κατασκευές), επιδαπέδια έργα, γλυπτά, video art, άλλες μορφές digital art. Προσοχή: Εξαιτίας των μέτρων που λαμβάνει η Πολιτεία για τον περιορισμό της εξάπλωσης του COVID-19 δυστυχώς δεν μπορούμε να φιλοξενήσουμε performance σε αυτή την δράση μας!

Οργάνωση έκθεσης
Η έκθεση θα λάβει χώρα με φυσική παρουσία ανθρώπων και των έργων της σε χώρο τέχνης της Θεσσαλονίκης. Παράλληλα όλα τα έργα της έκθεσης και οι εμπλεκόμενοι θα προβληθούν στο διαδίκτυο ξεχωριστά ο καθένας με τα έργα του από τους Χορηγούς Επικοινωνίας αλλά και απο Facebook Page που θα φιλοξενήσει όλη την έκθεση στην διάρκεια της αλλά και στην συνέχεια, αφού, κάθε ανάρτηση ή δημοσίευση θα παραμείνει online για πάντα. Παρόλα αυτά εξαιτίας των ιδιαίτερων συνθηκών θα δοθεί έμφαση σε ηλεκτρονικά μέσα διάδοσης και προβολής, παράλληλα με την έκθεση, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο διεξαγωγής και δημόσιας συζήτησης επιτόπια ή/και διαμέσω του διαδικτύου. Επιπλέον, επισημαίνεται ότι θα εκδοθεί ηλεκτρονικός κατάλογος διαθέσιμος κατόπιν της έναρξης της έκθεσης στα Ελληνικά και τα Αγγλικά, κ.α.

Σχετικά με το project "ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ;"
Διαρκές project / πλατφόρμα δράσεων / ανοικτή πρόσκληση της συλλογικότητας εικαστικών καλλιτεχνών ARC -Art Revisited Collective προς εικαστικούς καλλιτέχνες που κατοικούν στην Ελλάδα με στόχο συνέργειες & δράσεις για την ανάδειξη του λειτουργικού ρόλου της Τέχνης στην Ελληνική κοινωνία με έμπρακτο τρόπο, της αύξησης της ορατότητας και της κατανόησης των εικαστικών καλλιτεχνών, και την διεύρυνση της εμπλοκής και της κοινωνικής απεύθυνσης των εικαστικών τεχνών.
Περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ.

Σχετικά με την  ARC -Art Revisited Collective
Η ARC - Art Revisited Collective είναι μία ομάδα  εικαστικών καλλιτεχνών οι οποίοι ένωσαν τις δυνάμεις τους για να προωθήσουν την τέχνη τους, αλλά και να δημιουργήσουν ένα όχημα στήριξης του οράματος τους και της συνεργασίας τους ικανό να στηρίξει δράσεις, προβάλλοντας μία ολοκληρωμένη άποψη για την σύγχρονη τέχνη σήμερα. Την ομάδα συντονίζει και διαχειρίζεται ο εικαστικός επιμελητής Πάρης Καπράλος.
Περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ.